Kalk Bay harbour parking area gets a facelift

From: the City Of Cape Town

23 February 2018

The parking area at the Kalk Bay harbour has received a much-needed facelift. Apart from the newly surfaced parking layout, the City’s Transport and Urban Development Authority (TDA) has added paved walkways to the rocky shoreline along with benches, streetlights, and a recreational area for markets, fairs, and exhibitions during community events.

The upgrade of the Kalk Bay harbour parking area formed part of the Main Road rehabilitation project which included the restoration of parking areas along this scenic route from Muizenberg to Clovelly in the Far South.

‘At first glance the upgrade of the parking area at the Kalk Bay harbour may not seem that important, but the revitalisation of this area makes a huge difference to the local community and visitors. Previously the traffic along Main Road would back up considerably with long queues forming due to the constrained parking conditions at the harbour.

‘We have improved the access to the parking area by formalising the layout with asphalt surfacing and line markings. These measures assist with traffic flow along Main Road which is very busy during the tourist season, over weekends, and during peak hour periods on weekdays,’ said the City’s Mayoral Committee Member for Transport and Urban Development, Councillor Brett Herron.

An important aspect of the rehabilitation project was to increase the versatility of the area through intelligent urban design, and additional features.

‘We have, for example, added a play area for children, as well as a paved recreational area next to the parking area which can be used for markets, fairs, exhibitions, and other community events. We have installed benches along the walkways to the rocky shore where visitors can watch the sunrise over False Bay and Simon’s Town in the distance.

‘Again, the walkways may not seem that significant but, coupled with additional streetlights and the benches, the features make this area more accessible to the public so that they can fully enjoy the natural beauty of this space with its 360 degree views,’ said Councillor Herron.

New red brick stairs lead from the parking area to the lower section of the harbour.

‘The retaining wall is cladded with sandstone that was excavated during the rehabilitation of Main Road in prior months. Previously, visitors had to walk around the parking area and in the traffic to get to the lower section of the harbour below. Thus, the steps provide safe and easier access to visitors,’ said Councillor Herron.

The local community was involved in this project right from the start.

‘We presented concepts to residents who made suggestions. Their contributions were taken into account and I am happy to say that we have received overwhelming support for this project. We can achieve a lot and can make this city even greater when we work together. I am confident that visitors and the local community will benefit from this upgrade for years to come,’ said Councillor Herron.

For More Information

This post is sponsored by Chas Everitt Cape town south

Leave a Reply

Your email address will not be published.